مدیریت بازاریابی:
مدیریت بازاریابی عبارت است از تجزیه و تحلیل، طرحریزی اجرا، و کنترل برنامههای تعیین شده برای فراهم آوردن مبادلات مطلوب با بازارهای موردنظر به منظور دستیابی به هدفهای سازمان
میباشد.
وظایف اصلی مدیریت بازاریابی شامل؛ منظم کردن سطح تقاضا و زمانبندی آن و ارایهی مشخصات تقاضا برای دستیابی به اهداف سازمان است به عبارت دیگر مدیریت بازاریابی مدیریت تقاضا میباشد. در گرایش بازاریابی، سازمان رسالت خود را در ارضای خواستههای مشتریان میداند و باور دارد که این رضایت باعث ایجاد وفاداری و اعتقاد و تکرار معامله و تجارت در نهایت سبب برآورده شدن هدفهای سازمان میشود.
تحقیقات بازاریابی: تحقیقات بازاریابی عبارت است از فعالیتهایی که ارتباطات بازار را بین مصرف کنندگان خریداران، عامهی مردم و مدیران بازاریابی از طریق تبادل اطلاعات برقرار میکند.
مدیریت مالی:
یکی دیگر از وظایف کارآفرینان در کسب و کارهای کوچک، مدیریت مالی میباشد کارآفرین برای اینکه بداند چه موقع باید کار را گسترش دهد و تا چه حد احتیاج به اطلاعات مالی دقیق دارد باید تمامی اطلاعاتی که در سایر اجزای تجارت وجود دارند از قبیل بازاریابی، توزیع، تولید و مدیریت را در کنار هم قرار دهد و این همه مدیریت مالی را در مدیریت کسب و کار نشان میدهد.
تعریف مدیریت مالی: عبارت است از جریان تصمیمگیری بر اساس جمعآوری اطلاعات،
پیشبینی وقایع بر مبنای مدلهای اقتصادی، تجزیه و تحلیل نتایج اقدامات است.
هزینههاى شروع کار :
براى هزینههاى اولیه کسب و کار خود برنامهریزى کنید.
هر کسب و کار متفاوت است و داراى نقدینگى خاص خود است که در مراحل متفاوت توسعه مورد نیاز مىشود ، بنابراین هیچ روش کلى براى ارزیابى هزینههاى شروع وجود ندارد. بعضى کسب و کارها با یک بودجه محدود نیز مىتواند شروع شود ، در حالیکه سایرین ممکن است نیازمند سرمایهگذارى عظیم باشد. اما نکته مهم این است که آیا شما داراى پول کافى براى شروع کار و به اصطلاح ریسک هستید.
براى شناسایى هزینههاى شروع ، باید همه هزینههاى تجارى را در مراحل اولیه تخمین زنید. بعضى از این هزینهها یک بار است ، مانند هزینه ثبت شرکت و بهاى خرید یک مکان. اما بعضى از هزینهها بصورت مستمر است مانند بیمه ، مصارف عمومى ( برق و تلفن ) و غیره.
با برآورد این هزینهها فکر کنید که آیا ضرورى هستند. یک بودجه واقعى براى شروع باید شامل عناصر مىباشد که براى شروع کسب و کار لازم است. این هزینهها به دو بخش مجزا تقسیم مىشوند: هزینههاى ثابت ( هوایى ) و متغیر ( مربوط به فروش ). هزینههاى ثابت شامل مشخصههایى مانند اجاره ماهانه ، برق و تلفن و بیمه و هزینههاى امور اجرایى است. هزینههاى متغیر شامل خرید ، بستهبندى ، کمسیون فروش و هزینههاى مربوط به فروش مستقیم یک محصول است.
کارآفرین روش براى محاسبه هزینههاى شروع استفاده از یک برگه گزارش کار است که مشخصههاى هزینههاى متفاوت را فهرستبندى کرده است.
اینکه چه مقدار هزینه لازم است، بستگى به نوع کسب و کارتان دارد. بسیارى از کسب و کارهاى خانگى را مى توان با هزینه اى خیلى ناچیز شروع کرد. بالطبع کسب و کارهاى بزرگتر هزینه هاى بیشترى در بر خواهد داشت. فکر خوبى است که یک لیست جامع از تمام هزینه هاى پیش بینى شده داشته باشید و سپس یک گردش وجوه براى 12 ماه تهیه کنید.
انواع شرکتها:
از اهم شرکتهای موجود میتوان از شرکتهای با مسئولیت محدود، سهامی خاص، سهامی عام، مؤسسات غیر تجاری و تضامنی را نام برد که کارآفرین باید بسته به نوع و اندازه کسب و کار خود یکی از انواع فوق را برای شرکت خود انتخاب نماید:
بطور مختصر این شرکتها را معرفی مینمایی:
1- شرکت با مسئولیت محدود:
شرکتی است که بین دو با چند نفر برای امور تجاری تشکیل شده و هر یک از شرکا بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت هستند.
2- شرکت سهامی خاص:
شرکتی بازرگارنی است که تمام سرمایه آن بطور انحصاری توسط مؤسسین تأمین گردیده و سرمایه آن به سهام تقسیم شده مسئولیت صاحبان و سهام، محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است و تعداد سهامداران نباید از سه نفر کمتر باشد. عنوان شرکت سهامی خاص باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن بدون فاصله با نام شرکت، بطور روشن و خوانا قید شود.
3- شرکت سهامی عام:
برای انجام پروژههای بزرگ عمرانی، صنعتی و کشاورزی وجود شرکتهای بزرگ لازم و ضروری است، در این گونه شرکتها سرمایههای اندک در قالب سهام به عموم مردم واگذار میشود، مؤسسین یا مدیران با ادارهی شرکت، سرمایه حاصله را در جریان گردش صحیح اقتصادی قرار
میدهند و در اثر این عمل دو منفعت حاصل میگردد؛ در مرحله اول سودی از سرمایهگذاری یا انجام فعالیتهای عمرانی نصیب سهامداران میشود و در مرحله دوم رونق و آبادانی را برای کشور به ارمغان میآورد.
4- مؤسسات غیرتجاری:
در کنار شرکتهایی که به کار تجارت اشتغال دارند، قانونگذار، نهاد حقوقی خاص را که دارای شخصیت حقوقی باشد جهت انجام اموری که جنبهی غیرتجارتی دارد از قبیل کارهای علمی یا ادبی یا امور خیریه یا خدماتی، پیشبینی نموده است، مادهی یک آیین نامهی اصلاحی ثبت تشکیلات و مؤسسات غیرتجارتی، مؤسسه غیرتجارتی را چنین تعریف نموده است:
در قانون تجارت کلیهی تشکیلات و مؤسساتی که برای مقاصد غیرتجارتی ار قبیل امور علمی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل میشود اعم از آنکه مؤسسین آنان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند بنابراین ارائه خدمات علمی و آموزشی و خدمات شهری و ارائه کمکهای انسان دوستانه در قالب شخصیت حقوقی متصور میباشد.
5- شرکتهای تعاونی:
تعریف شرکت تعاونی: شرکتی است که بین اشخاص حقیقی برای فعالیت در امور مربوط به تولید و توزیع در جهت اهداف مطرح در قانون بخش تعاونی به منظور بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی و اعضاء از طریق همکاری و تشریک مشاعی آنها با رعایت مقررات قانون مزبور تشکیل میشود.
6- شرکت تضامنی:
یکی دیگر از شرکتهایی که بعد از شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود در امور تجارتی مورد استقبال واقع میشوند، شرکت تضامنی است. شرکت تضامنی از جمله شرکتهای شخصی محسوب میشود و شخصیت شرکا نقش بسیار مهمی در این نوع شرکت ایفا مینمایند.
اهمیت بیمه در مدیریت کسب و کار:
بیمه شدن کارآفرین در برابر بروز مشکلات احتمالی بسیاری مفید خواهد بود. شغلهای خدمات رسانی، مانند مهد کودکها، پارکهای تفریحی، مراکز خرید و غیره با شمار فزایندهای از دعاوی مواجه میشوند کارآفرین بایدتصمیم بگیرد که قصد دارد تحت پوشش چه بیمهای قرار گیرد. توجه به این نکته ضروری است که برخی بیمهها، به موجب قانون اجباری است و نمیتوان از آن اجتناب کرد. سایر بیمهها اجباری نیست، اما ممکن است برای حفظ اعتبار شبکه مالی فعالیت کارآفرینانه لازم باشد. بعد از اینکه کارآفرین نوع بیمه خود را مشخص نمود باید تصمیم بگیرد چه مقدار حق بیمه باید پرداخت نماید. مجموع هزینههای بیمه در برنامهریزهای مالی اهمیت زیادی دارد و کارآفرین باید در برآوردهای هزینه به روند رو به افزایش حق بیمه نیز توجه داشته باشد.
فناوری اطلاعات و نقش آن در توسعه کسب و کار:
پیتر دراکر در اوایل دهه 60 میلادی گفته است: «دانش، در زمانی که ما از اقتصاد کالایی به اقتصاد اطلاعاتی تغییر وضعیت دادهایم، اساس اقتصاد نوین را تشکیل میدهد.» بهرهبرداری کارآمد از اطلاعات مهمترین عامل پیشرفت و کارایی کسب کارها در عصر حاضر است به طوری که چگونگی و روش جمعآوری اطلاعات، مدیریت کاربرد اطلاعات، سرنوشت شکست و یا بقای یک شرکت یا سازمان را رقم میزند. امروزه اطلاعات فراتر از مواد اولیه، سرمایه، نیروی انسانی و ماشینآلات به اساسیترین رکن در تولید تبدیل شده است و کسب و کار موفق کسب و کار موفق کسب و کاری است که اطلاعات را به عنوان منبع تعیین کنند. و سرنوشت ساز در تصمیمگیری تلقی میکند و مدیریت بهینه اطلاعات را برای فعالیتها ضروری میداند.
آگاهى از اطلاعات روز و قوانین :
مطمئن شوید که زمانى که قوانین تاثیرگذار به کسب و کار کوچک پیشنهاد مىشوند ، صداى شما شنیده مىشود. معمولا" در خصوص کسب و کارهاى کوچک انتقادهایى از نظر قانونگذارى وجود دارد. با یادگیرى چگونگى ایجاد قوانین ، پیگیرى قوانین مطرح شده ، مطالعه تحلیلهاى صورت گرفته توسط متخصصین و توضیح قوانین طرح شده ف سعى کنید صداى خود را در زمان انجام فرآیندهاى قانونگذارى به گوش افراد برسانید.
در خصوص قوانین به درک بهترى دست پیدا کنید که بر تجارت کوچک شما تاثیر بگذارد. با یادگیرى چگونگى و دلیل ایجاد وضع قوانین شروع کنید.
مزایای تکنولوژی اطلاعات برای شرکتها:
الف) افزایش سرعت: محاسبه و پردازش سریع اطلاعات و انتقال فوری آن زمان انجام کار را کاهش و در نتیجه بهرهوری را افزایش میدهدو فناوری اطلاعات امکان جستجو و دستیابی سریع به اطلاعات را نیز فراهم مینماید.
ب) افزایش دقت: در مشاغل مبتنی بر انسان دقت انجام کار متغیر است، در حالیمه تکنولوژی اطلاعات دقتی بالا و ثابت را تأمین و تضمین میکند. در انواع فعالیتهای پردازشی و محاسباتی دقت کامپیوتر به مراتب بیشتر از انسان است.
ج) کاهش اندازه فیزیکی مخازن اطلاعات: با توسعهی تکنولوژی اطلاعات و بکارگیری آن دیگر لزومی به حمل و نگهداری حجم زیادی از کتابهای مرجع تخصصی وجود ندارد. به راحتی
میتوان در هر دیسک فشرده اطلاعات چندین کتاب را ذخیره نمود. مرکز تحقیقات علوم اسلای قم، از جمله مراکزی است که به انجام این وظیفه مشغول است.
د) رفع برخی از فسادهای اداری: استفاده از تکنولوژی اطلاعات شفافیت در انجام کارها را افزایش میدهد و بسیاری از واسطهها را حذف میکند. این دو مزیت کلیدی منجر به رفع برخی از فسادهای اداری خصوصاً در سطوح پایین میشود.
ر) ایجاد امکان کار تمام وقت: به کمک فناوری اطلاعات بسیاری از استعلامها و مراجعات افراد و غیره از طریق شبکههای کامپیوتری و به صورت خودکار انجام میگیرد. بنابراین میتوان به صورت 24 ساعته از آن بهره گرفت.
ز) ایجاد امکان همکاری از راه دور:
مخابرات، تلفن، تله کنفرانس، ویدئو کنفرانس و همچنین سیستمهای همکاری مشترک و غیره نمونههایی از کاربردهای تکنولوژی اطلاعات در این زمینهاند.
ه) کاهش هزینههای سیستم و کسب و کارهای کوچک
با توجه به موارد فوق به خصوص افزایش سرعت که باعث انجام تعداد کار بیشتر میشود و انجام کار تمام وقت، بهرهوری سیستم افزایش مییابد و در نتیجه باعث کاهش مقدار زیادی از هزینهها میگردد.
آنچه مسلّم است؛ تکنولوژی اطلاعات به منزله یک سلاح و ابزار جدید برای فعالیت جهان معاصر محسوب میشود که عدم استفاده از آن انوزای کشور و در نهایت حذف شدن از جامعه جهانی را به دنبال خواهد داشت.
پنج مهارت کسب و کار آینده ساز :
امروزه در جوامع اطلاعاتی یک شهروند به عنوان انسان عصر اطلاعات، نیازمند یکسری توانائیها می باشد که با کمک آنها بتواند یک کسب و کار را شروع کرده و ضمن هدایت درست آن، موجبات پیشرفت کسب و کار را نیز فراهم کند. این مهارت ها عبارتند از:
1- زبان انگلیسی
2- IT: توانایى کار با کامپیوتر + توانایى استفاده از اینترنت + آشنایى با روشها و قوانین تجارت الکترونیکى
3- مدیریت: توان سرپرستی و راهبری
4- بازاریابی: آشنایى با خرید، فروش، تبلیغات و e-marketing
5- مالی و اقتصادی: حسابدارى، مفاهیم هزینه و درآمد، آشنایى با مسائل اقتصادى با این تفاسیر هر فردی میتواند با نمره دادن به میزان آشناییش با هریک از مباحث فوق، توان خود را در کسب و کارهای عصر حاضر مورد سنجش قرار دهد. از یک دیدگاه نیز، این 5 فاکتور عنوان شده در اصل بیش از اینکه مهارت و توانایی به شمار بیایند، نیازهای ضروری انسان امروز به نظر می رسند.
مدیریت اخلاق در محیط کار:
1- توجه به اخلاق کاری موجب بهبود اساسی اوضاع برخی جوامع گردیده است.
2- برنامههای اخلاق باعث میشود که در شرایط آشفته، سازمان عملکرد اخلاقی خود را حفظ نماید.
3- برنامههای اخلاق باعث تبدیل شکلگیری کارهای گروهی قوی و افزایش بهرهوری میشود. برنامههای اخلاق رفتارهای کارکنان را با ارزشهایی که به نظر رهبران در اولویثت قرار دارند هماهنگ میکند معمولاً سازمانها تناقص آشکاری بین ارزشهای ترجیح داده شده و ارزشهایی میبیند که توسط رفتار کارکنان در محیط کار منعکس میشود. توجه و بحث و گفتگوی مداوم درباره ارزشها باعث افزایش روحیه کار گروهی، صداقت و صراحت در محیط کار میشود کارکنان احساس میکنند بین ارزشهای آنان و ارزشهای مورد نظر سازمان همخوانی و هماهنگی وجود دارد لذا با انگیزه و عملکرد قوی کار میکنند.
اخلاق مدیریتی از دیدگاه علی (ع):
مدیر علاوه بر دانش و مهارت باید از اخلاق مدیریتی برخوردار باشد که دارای ابعاد مختلف زیر است:
1- لطف و محبت: اصل اساسی اخلاق مدیریتی لطف و محبت نسبت به همه اقشار مردم است حتی سختگیری نسبت به مخالفین فکریش را نمیپسندد و از استاندارانش میخواهد که حقوق اساسی همه اقشار را تامین کنند و در برابر مردم فروتن و متواضع باشند.
2- صبر و پایداری: امام مدیران را به صبر در برابر مشکلات و بردباری در برابر خطاهای مردم دعوت میکند و از آنان میخواهد که در هیچ کاری با عجله و شتاب تصمیم نگیرند حتی در مجازات خطاکاران البته این صبر و بردباری به معنی سنتی در انجام وظایف نیست.
3- چشم پوشی و گذشت: مدیران باید خطاها و لغزشهای مردم را نادیده بگیرند و آنان را مورد عفو قرار دهند. امام علی (ع) بدترین افراد را کسی میداند که عیوب مردم را جستجو میکنند و آنان را انشاء مینمایند.
4- صراحت و قاطعیت: مدیران باید در مواقع حساس به صراحت تصمیم بگیرند و با قاطعیت آن را اجرا کنند. البته اصل اساسی مدارا و گذشت است. اما در اجرای قانون و ایجاد عدالت باید با قاطعیت اقدام کرد و خیانتکاران را مجازات نمود تا دیگر کسی به حقوق مردم ستم نکند.
5- مستبد نبودن: صراحت و قاطعیت نباید منجر به استبداد شود. امام علی (ع) استبداد را بلای بزرگی میشمارد که موجب فساد در دل و سستی در دین و سبب ایجاد حوادث سخت برای حکومت میشود.
6- مشورت کردن: امام علی (ع) ما به جای استبداد در آن از حاکمان و مردم میخواهیم که با یکدیگر مشورت کنند و از عقل همدیگر یاری بگیرند.